• Markus Olsen

SAS Mastercard Premium - Norges beste reisekort?

Updated: May 22

Reisefordeler har lenge vært en av de mest populære fordelene du kan få via kredittkort. Norge er et lite land hvor konkurransen på dette området er begrenset, men til tross for dette har vi flere kort som lar deg samle poeng og fordeler hos flyselskaper og deres bonusprogram. I dette innlegget skal vi se nærmere på et av de mest populære kortene i kategorien reise; SAS Mastercard Premium. I løpet av innlegget vil jeg også bruke forkortelsen SAS MC P.


SAS Mastercard Premium er som man ser av navnet, et kort tilknyttet flyselskapet SAS og deres bonusprogram "eurobonus". Dette kortet gir deg en rekke fordeler i eurobonus-programmet, og er av mange ansett som et av, om ikke det beste reisekortet tilgjengelig i det norske markedet.

En kjapp titt på kostnadene tilknyttet kortet viser ingen store overraskelser. Kortet har en årsavgift på 1495kr. Ingen skrekkelig sum, men høy nok til at kortet bør ha en del fordeler for å rettferdiggjøre kostnaden. Renten er høy, som den alltid er på kredittkort, derfor bør du aldri bruke et kredittkort til å finansiere kjøp du ikke har råd til å betale tilbake innen forfall.

Minibankuttak er grusomt dyrt, og valutapåslag er innenfor normalen (1,75-2,5%).

Det er mulig å få et ekstrakort for 95kr i året, dette skal vi se nærmere på senere i innlegget.

Dette er et utdrag av prislisten, for komplett prisliste, klikk her.


Hva som er viktig å vurdere når du ser på kostnadene i et kredittkort kan du lese mer om her.


Hovedfordelene i kortet


Poeng på alle kjøp

SAS MC P gir poeng på alle kjøp du foretar deg. Inntjeningen er som følger:

  • 15 Ekstrapoeng/100 kroner på alle kjøp i norske kroner

  • 20 Ekstrapoeng/100 kroner når du betaler i annen valuta

  • 25 Ekstrapoeng/100 kroner når du kjøper flybilletter hos SAS

En innenriksreise koster 10 000 eurobonuspoeng, så ved å bruke tallene over finner du fort ut hvor mye du må bruke for å få nok poeng til en reise. Stor poenginntjening via kredittkort krever høyt forbruk, og er derfor sjeldent hovedkilden til poeng. *Du får ikke poeng på kontantuttak


1000 statuspoeng hver måned

For hver måned du bruker kortet får du 1000 statuspoeng. Statuspoeng er poeng som teller mot medlemskap-statusen din hos SAS, ikke poeng som kan brukes til flyreiser.

I løpet av året vil du totalt motta 12 000 statuspoeng og være godt på vei mot sølvmedlemskap som krever 20 000 grunnpoeng/statuspoeng.


Fly Premium

Dette er den største fordelen i SAS MC P. FlyPremium lar deg bestille bonusreiser i SAS Plus og SAS Business, samtidig som du betaler for prisen av SAS Go - Altså de billigste bilettene.


Eksempel: En innenriksreise koster 10 000 poeng i SAS Go og 20 000 poeng i SAS Plus. Med Fly Premium kan du fly i SAS Plus og betale 10 000 poeng i stedet for 20 000 poeng.


Det er imidlertid noen krav for å oppnå disse fordelene da de ikke kommer automatisk bare ved å være kortholder. Fly Premium kommer i fire nivåer. Kravene for å oppnå de forskjellige Fly Premium-nivåene er nå halvert i en periode som følge av korona, og ser slik ut:

Denne tabellen viser hvor mye poeng du må ha samlet de siste 12 månedene for å oppnå hvert enkelt nivå, hvilken klasse du kan fly for Go-pris, hvor du kan reise og hvor mange ganger du kan bestille denne type bonusreise.

Merk at poengene som kreves for å oppnå Fly Premium-nivå ikke må være inntjent via SAS MC P. Alle opptjente eurobonus-poeng teller mot Fly Premium statusen din, uansett hvor de kommer fra. Fly Premium gjelder også kun på bonusreiser, ikke reiser som betales med penger. Det vil derfor være begrenset med tilgjengelige seter som kan bookes på denne måten.


Andre fordeler i kortet (Sekundærfordeler)

Det jeg velger å kalle sekundærfordeler er fordeler du får gjennom kortet som kan være relevant og nyttig for noen, men som gjerne overskygges av hovedfordelene.


Reiseforsikring

Et vanlig gode gjennom kredittkort. For at forsikringen skal være gyldig må minst 50% av reisekostnadene være betalt med kortet. Dette er et greit tilbud, men personlig belager jeg meg aldri på forsikringen i kredittkortet da en helårs reiseforsikring gir langt større trygghet og fleksibilitet.


Velkomstgave

Ikke nødvendigvis en fordel, men du får 10 000 poeng dersom du tar i bruk kortet innen 30 dager etter mottak. Dette skjer kun èn gang, men 10 000 poeng holder til en innenriksreise og er sånn sett en hyggelig gest.


Dobbel-poeng helger

Flere ganger i løpet av året kommer det kampanjer på SAS MC P hvor du får doble poeng på alle kjøp du foretar i løpet av kampanjehelgen.


Poeng hos Avis (leiebil)

Betal leiebilen din hos Avis med SAS MC P og få 1000 ekstrapoeng. Hos Avis får du også fordeler basert på SAS-statusen din. Klikk her for å se mer om leiebilfordeler.


Pointearner-kort

Dette er et ekstrakort du kan skaffe til din partner, barn eller andre i familien. Ekstrakortet er tilknyttet samme eurobonuskonto, og samme kredittkortkonto. Det vil si at du som hovedkortholder er ansvarlig for at det som brukes på ekstrakortet betales tilbake. Dette er god fordel da partnere kan ha hvert sitt kort uten å betale dobbel årsavgift. Det kan også være en fordel at kredittrammen kun vil være registrert på hovedkortholderen, og dermed ikke dukke opp i gjeldsregistreret til ekstrakortholderen. Pointearner kortet koster 95kr i året.


Tilleggsforsikringer

Dette er forsikringer du som kortholdet kan tegne om du ønsker.

Oversikt og priser:
Oppsummert

Totalt sett er SAS Mastercard Premium et av de mest komplette kortene på markedet. Du har den klassiske fordelen med poengopptjening på alle kjøp, samtidig som det finnes en rekke andre fordeler som trekker opp bruksverdien. Fly Premium er definitivt fordelen som trekker dette kortet opp på toppnivå. Om jeg bare kunne hatt ett kredittkort ville SAS Mastercard Premium vært valget.