top of page
  • Markus Olsen

SAS Mastercard Premium - Norges beste reisekort?

Updated: Apr 4, 2023

Reisefordeler har lenge vært en av de mest populære fordelene du kan få via kredittkort. Norge er et lite land hvor konkurransen på dette området er begrenset, men til tross for dette har vi flere kort som lar deg samle poeng og fordeler hos flyselskaper og deres bonusprogram. I dette innlegget skal vi se nærmere på et av de mest populære kortene i kategorien reise; SAS Mastercard Premium. I løpet av innlegget vil jeg også bruke forkortelsen SAS MC P.


SAS Mastercard Premium er som man ser av navnet, et kort tilknyttet flyselskapet SAS og deres bonusprogram "eurobonus". Dette kortet gir deg en rekke fordeler i eurobonus-programmet, og er av mange ansett som et av, om ikke det beste reisekortet tilgjengelig i det norske markedet.


En kjapp titt på kostnadene tilknyttet kortet viser ingen store overraskelser. Kortet har en årsavgift på 1855kr. Ingen skrekkelig sum, men høy nok til at kortet bør ha en del fordeler for å rettferdiggjøre kostnaden. Renten er høy, som den alltid er på kredittkort, derfor bør du aldri bruke et kredittkort til å finansiere kjøp du ikke har råd til å betale tilbake innen forfall.

Minibankuttak er grusomt dyrt, og valutapåslaget er innenfor normalen (1,75-2,5%). Det er mulig å få et ekstrakort for 295kr i året, dette skal vi se nærmere på senere i innlegget. Dette er et utdrag av prislisten, for komplett prisliste, klikk her.


Effektiv rente ved nedbetaling av kr 50 000 over 12 måneder er 31,31 %. Kostnad: kr. 7.298, totalt kr. 57 298Hovedfordelene i kortet


Poeng på alle kjøp

SAS MC P gir poeng på alle kjøp du foretar deg. Inntjeningen er som følger:

  • 15 Ekstrapoeng/100 kroner på alle kjøp i norske kroner

  • 20 Ekstrapoeng/100 kroner når du betaler i annen valuta

  • 25 Ekstrapoeng/100 kroner når du kjøper flybilletter hos SAS

En innenriksreise koster 10 000 eurobonuspoeng, så ved å bruke tallene over finner du fort ut hvor mye du må bruke for å få nok poeng til en reise. Stor poenginntjening via kredittkort krever høyt forbruk, og er derfor sjeldent hovedkilden til poeng. Merk du du ikke får poeng på kontantuttak.


25% av opptjente poeng blir til statuspoeng

Alt du kjøper med kortet gir deg poeng utifra satsene nevnt over. 25% av poengene du opptjener vil bli til statuspoeng. Statuspoeng er poeng som teller mot medlemskap-statusen din hos SAS. Du kan dermed påvirke opptjeningen av statuspoeng selv. Dette er en god fordel for de som bruker mye penger på kortet, og en mindre god fordel for de som bruker kortet lite. Om du opptjener 1000 poeng med kortet vil du sitte igjen med 1000 ekstrapoeng og 250 statuspoeng.


Fly Premium

Dette er den største fordelen i SAS MC P. FlyPremium lar deg bestille bonusreiser i SAS Plus og SAS Business, samtidig som du betaler for prisen av SAS Go - Altså de billigste bilettene.


Eksempel: En innenriksreise koster 10 000 poeng i SAS Go og 20 000 poeng i SAS Plus. Med Fly Premium kan du fly i SAS Plus og betale 10 000 poeng i stedet for 20 000 poeng.


Det er imidlertid noen krav for å oppnå disse fordelene da de ikke kommer automatisk bare ved å være kortholder. Fly Premium kommer i fire nivåer. Kravene for å oppnå de forskjellige Fly Premium-nivåene ser slik ut:

Denne tabellen viser hvor mye poeng du må ha samlet de siste 12 månedene for å oppnå hvert enkelt nivå, hvilken klasse du kan fly for Go-pris, hvor du kan reise og hvor mange ganger du kan bestille denne type bonusreise.

Merk at poengene som kreves for å oppnå Fly Premium-nivå ikke må være inntjent via SAS MC P. Alle opptjente eurobonus-poeng teller mot Fly Premium statusen din, uansett hvor de kommer fra. Fly Premium gjelder også kun på bonusreiser, ikke reiser som betales med penger. Det vil derfor være begrenset med tilgjengelige seter som kan bookes på denne måten.

Annonse


Andre fordeler i kortet (Sekundærfordeler)

Det jeg velger å kalle sekundærfordeler er fordeler du får gjennom kortet som kan være relevant og nyttig for noen, men som gjerne overskygges av hovedfordelene.


Reiseforsikring

Et vanlig gode gjennom kredittkort. For at forsikringen skal være gyldig må minst 50% av reisekostnadene være betalt med kortet. Dette er et greit tilbud, men personlig belager jeg meg aldri på forsikringen i kredittkortet da en helårs reiseforsikring gir langt større trygghet og fleksibilitet.


Velkomstgave

Ikke nødvendigvis en fordel, men du får 10 000 poeng dersom du tar i bruk kortet innen 30 dager etter mottak. Dette skjer kun èn gang, men 10 000 poeng holder til en innenriksreise og er sånn sett en hyggelig gest.


Dobbel-poeng helger

Flere ganger i løpet av året kommer det kampanjer på SAS MC P hvor du får doble poeng på alle kjøp du foretar i løpet av kampanjehelgen.


Poeng hos Avis (leiebil)

Betal leiebilen din hos Avis med SAS MC P og få 1000 ekstrapoeng. Hos Avis får du også fordeler basert på SAS-statusen din. Klikk her for å se mer om leiebilfordeler.


Pointearner-kort

Dette er et ekstrakort du kan skaffe til din partner, barn eller andre i familien. Ekstrakortet er tilknyttet samme eurobonuskonto, og samme kredittkortkonto. Det vil si at du som hovedkortholder er ansvarlig for at det som brukes på ekstrakortet betales tilbake. Dette er god fordel da partnere kan ha hvert sitt kort uten å betale dobbel årsavgift. Det kan også være en fordel at kredittrammen kun vil være registrert på hovedkortholderen, og dermed ikke dukke opp i gjeldsregistreret til ekstrakortholderen. Pointearner kortet koster 295kr i året.


Tilleggsforsikringer

Dette er forsikringer du som kortholdet kan tegne om du ønsker.

Oversikt og priser:
Oppsummert

Totalt sett er SAS Mastercard Premium et av de mest komplette kortene på markedet. Du har den klassiske fordelen med poengopptjening på alle kjøp, samtidig som det finnes en rekke andre fordeler som trekker opp bruksverdien. Fly Premium er definitivt fordelen som trekker dette kortet opp på toppnivå. Om jeg bare kunne hatt ett kredittkort ville SAS Mastercard Premium vært valget. Kommentar til endringene etter 1. februar 2023 fra og med den 1. februar.23 er det et par endringer i dette kortet:

  • Årsavgiften økte fra 1495kr til 1855kr

  • Årsavgift for pointearner økte fra 95kr til 295kr

  • Tidligere ga kortet 1000 statuspoeng for hver måned kortet var i bruk, nå får du statuspoeng basert på opptjente poeng med kortet. 25% av opptjente poeng blir til statuspoeng. Dette er positivt for de som bruker mye penger på kortet, men negativt for de som trekker kortet lite i løpet av en måned.

Det har vært mye delte meninger om denne endringen. For min del kommer jeg negativt ut av det. Jeg bruker ikke kortet nok til å tjene på endringen i opptjening av statuspoeng, og økt årsavgift rammer alle like negativt. Når det er sagt syntes jeg fortsatt SAS Mastercard Premium er et av de beste kortene på markedet, og FlyPremium rabatten er fortsatt vanvittig god.

Comments


bottom of page