top of page
  • Markus Olsen

Hvordan finne bonusreiser med SAS og Star Alliance

Updated: Mar 18

Etter månedsvis og kanskje år med poengsamling har du endelig nok poeng til en bedre poengreise. Kanskje har du en Companion Ticket liggende og et reisemål i tankene allerede. Å samle poeng er den enkle delen, å finne reiser kan være utfordrende. Derfor skal jeg i dette innlegget gå over det du trenger for å finne og booke en bonusreise med SAS og/eller andre selskaper i Star Alliance. Vi skal se nærmere på alt fra hvordan du søker, hvilke verktøy du kan bruke og hvordan du gjennomfører bookingen. Denne artikkelen tar for seg hvordan du finner og booker reiser med SAS og Star Alliance via SAS sitt Eurobonusprogram.


Hvor starter jeg?

Før du begynner å lete etter bonusreiser bør du se til at du har nok poeng for å booke den reisen du ønsker. Det er et begrenset antall bonusseter, og dermed høy konkurranse for å kapre de beste setene. Det er derfor anbefalt at du har nok poeng før du begynner å lete, slik at du er klar til å booke når du finner den perfekte reisen. Så hvor mye poeng trenger du? Det varierer utifra destinasjon. Vi bruker SAS sin Star Alliance poengtabell for å se hva poengprisen ligger på:

Som dere ser er det stor variasjon i poengpris utifra reiseklasse og destinasjon. Prisen dere ser i tabellen er for en tur/retur (t/r) reise for èn person. Om dere har en Companion Ticket kan dere benytte den for å halvere poengprisen for èn person, eller fly to personer for prisen av èn. Vanskelighetsgraden for å finne ledige bonusbilletter øker også i takt med reiseklasse. Å finne billetter i Økonomi er enkelt, Business er vanskelig, FirstClass er supervanskelig. En vanlig misforståelse er at dersom du har flere flygninger i en booking så må du betale den fulle poengprisen for hver flygning, det stemmer ikke. La oss ta et eksempel. Du flyr businessklasse t/r fra Oslo til Amsterdam og videre til Bangkok. Mange tror da at prisen blir slik:
Det blir den ikke, den blir slik:Poengprisen settes basert på hvor du reiser fra og hvor du reiser til. Ikke hvor mange flygnigner du har. Når du vet at du har nok poeng til destinasjonen du ønsker å reise til, så kan du begynne med letejobben.


Hvordan finne bonusreiser

Som nevnt tidligere er det lett å finne reiser i Økonomi, og vanskelig å finne reiser i Business og First. Letingen gjøres på samme måte uavhengig av reiseklasse. I denne delen skal jeg gå gjennom alle verktøyene jeg bruker. Det finnes flere verktøy, så dette er ikke en fasit som inneholder alle tilgjengelig verktøy.


Hvordan bør du tenke når du leter?

Når du leter etter bonusreiser bør du først og fremst være fleksibel på reisedatoer, da gjør du det langt lettere for deg selv. Om du ser etter reiser langt frem i tid på en spesifik dato bør du være klar med bookingfingeren når bonussetene slippes. Awardfares har skrevet om nårtid bonusseter slippes her.


Utover fleksibilitet bør du heller ikke være alt for optimistisk om du leter etter komplekse reiser med flere reisende. Å finne businessreise for en person går fint, å finne businessreise for 4 personer er langt langt vanskeligere.


Når du søker etter bonusreiser vil det lønne seg å søke leg for leg, altså at du søker opp hver enkelt flygning du ønsker å ta, så sette de sammen til en bonusreise selv. Hvis du søker etter en reise fra Tromsø til Bangkok vil du få null resultater, selv om det kan finnes ledige seter hele veien. Derfor bør du heller søke på en reise av gangen. Først Tromsø-Oslo, så Oslo-Stockholm, så Stockholm-Bangkok - for eksempel. For å vite hvor du kan fly kan vi ta i bruk det første verktøyet jeg benytter:


Flightconnections.com - Finn potensielle flyruter

Denne siden bruker jeg for å finne direkteruter til de destinasjonene jeg ønsker å reise til, så søker jeg deretter opp rutene for å se om det finnes ledige bonusbilletter. Flightconnections funker bra da du kan sortere utifra flyallianse, destinasjoner, flyselskap m.m. Du finner det meste av flyruter her, men jeg har oppdaget at enkelte flygninger ikke dukker opp. Det er et godt verktøy, men vær oppmerksom på at ikke alle ruter nødvendigvis dukker opp her.

På bildet ser dere hvordan jeg benytter flightconnections. Først haker jeg av for Star Alliance slik at jeg kun får opp flygninger som potensielt kan bookes med Eurobonuspoeng. Deretter ser jeg på destinasjonen jeg skal reise fra eller til, og ser hvilke muligheter som finnes her.


For eksempel vil jeg søke på reise fra Stockholm til Bangkok, da får jeg opp

at Thai Airways flyr denne ruten direkte.

Her ser vi at Thai har satt opp daglige avganger fra Stockholm til Bangkok. Thai er medlem av Star Alliance og kan bookes med eurobonuspoeng, dermed er det muligheter for å finne ledige bonusbilleter her. Flightconnections egner seg best om du leter etter spesifike ruter på spesifike datoer. Om dette er tilfelle kan du gå rett til SAS sitt Star Alliance søk for å sjekke tilgjengeligheten så snart du har funnet en reise du ønsker å sjekke tilgjengeligheten på.


Awardfares.com - Søkemotor for bonusreiser med Star Alliance

Awardfares er en søkemotor laget for å søke på bonusreiser med Star Alliance. Awardfares funker godt til å søke opp flere destinasjoner samtidig, og den har en rekke filtreringsmuligheter som gjør søkejobben lettere. Her kan du søke over en hel datoperiode, og ikke kun på spesifike datoer. For å kunne bruke Awardfares optimalt må du betale for et abonnement som koster 10-20$ per måned. Det er ingen bindingstid på abonnement, så her kan du melde deg inn den måneden du trenger å lete etter reiser, så si opp abonnementet de månedene du ikke aktivt leter etter reiser.

Bildet over viser et eksempelsøk. Her har jeg valgt flere utreiseflyplasser for å se flere potensielle reiser til samme sluttdestinasjon. Under ser dere flere filtreringsfunksjoner. FFP betyr Frequent Flyer Program, her kan du velge SAS Eurobonus slik at du kun ser reiser som kan bookes med Eurobonuspoeng via SAS.


Cabins er filter for reiseklasse. Her kan du hake av om du ønsker å kun se ledige seter i økonmomi, business, first eller alle.


Passengers er antall passasjerer du ser etter biletter for.


Airlines er et filter hvor du kan velge hvilke flyselskaper du vil se billetter fra.


Equipment er hvilken flytype du ønsker å søke etter.


Flight er filter for flight-nummer og Stops er et filter hvor du kan legge inn hvor mange mellomlandinger du maksimalt godtar på en reise.


Totalt sett er Awardfares et godt verktøy for å søke på reiser. Jeg har merket at flere reiser ikke dukker opp i AF selv om jeg finner de hos SAS. Vær obs på dette på din neste reisejakt. Jeg har brukt Awardfares mye og kan trygt anbefale det.


Awardhacks.se - Søkemotor for bonusreiser med SAS og Star Alliance

Awardhacks var til å begynne med en side laget for å finne ledige bonusreiser med SAS, men i senere tid har de også fått på plass muligheten til å søke etter reiser med andre Star Alliance selskap. Søkemotoren for SAS reiser er god og har den funksjonaliteten du trenger for å finne frem til aktuelle reiser. Denne har jeg brukt mye for å lete frem aktuelle seter til diverse lokasjoner.

Bildet over viser søkemotoren for SAS-reiser.

Søkemotoren for Star Alliance reiser er ikke like avansert som Awardfares sin, men den gjør jobben. Her kan du søke på reiser mellom to flyplasser og søke for opptil 14 dager om gangen. Fordelen med Awardhacks er at det er gratis å bruke, så selv om den har et dårligere grensesnitt med mindre filtreringsmuligheter kan den være et godt alternativ.

Bildet over viser Awardhacks sitt Star Alliance søk


SAS Star Alliance søk

SAS sitt Star Alliance søk er den "beste" måten å søke på i form av at det er den som viser deg mest nøyaktig tilgjengelighet av seter som kan bookes med eurobonuspoeng. Dette er det nærmeste vi kommer en fasit uten å ringe inn til SAS. Søkemotoren er derimot veldig tungvindt å bruke ettersom du kun kan søke på en dag av gangen. Dermed vil det bli mye søking og klikking frem og tilbake for å søke opp alle flygningene du vil ha inn i en reise.

SAS sitt Star Alliance søk er veldig enkelt og rett frem. Du legger inn destinasjonene og antall reisende, så får du opp resultat med eventuelle ledige seter. Vær oppmerksom på at SAS sitt *A søk er meget buggy og aldri helt stabilt, så her kommer du til å møte på feilmeldinger som gjør at du må søke på nytt og refreshe siden opptil flere ganger. Det vil kreve tålmodighet. Om du bruker noen andre søkemotorer, for eksempel Awardfares eller awardhacks, så bør du alltid dobbelsjekke reisen i SAS sitt *A søk for å se at den faktisk er tilgjengelig.


Andre søkeverktøy

De tre søkeverktøyene jeg har nevnt over er de eneste jeg bruker selv når jeg leter etter reiser. Det finnes andre muligheter som jeg ikke har god nok erfaring med til å uttale meg om selv, men som kan undersøkes dersom du er interessert. Her har du for eksempel Expertflyer.com og United sitt Award søk.

Hvordan finner man rene SAS bonusreiser

Så langt har fokuset vært på å søke etter reiser med selskaper i Star Alliance. Om du derimot bare ønsker å finne en bonusreise med SAS trenger du ikke å bruke noen av disse søkeportalene, selv om Awardhacks kan være et godt verktøy. For rene SAS reiser kan du gå til SAS sin side, hake av for bonusreise, og søker på de destinasjonene du ønsker å reise til.

Søkeresultatet kan se slik ut:


Bonusreiser er de som er markert med en gul prikk. Disse har en fast poengpris, og det finnes begrenset antall bonusseter på hver flygning. De billettene som ikke har gul prikk og har en mye høyere poengpris er ikke bonusbilletter, men vanlige billetter man kan kjøpe for poeng.

Du har funnet reisen du ønsker å bestille, hva nå?

Når du har funnet frem hele reisen du ønsker å bestille, er neste steg å enten bestille den via SAS sitt Star Alliance søk, eller ved å ringe til SAS. Enkle reiser med 1-2 legs kan gå fint å bestille via nettportalen, for eksempel Oslo-London. Komplekse reiser med flere legs, for eksempel Tromsø-Oslo-København-Bangkok vil ikke være mulig å bestille via nettløsningen da du antakeligvis ikke vil få opp noe resultat, selv om det finnes ledige seter hele veien. I dette tilfellet må du ringe inn til SAS. Da ringer du enten til nummere opplyst her, eller til SAS sitt vanlige kundeservice nummer. Når du ringer inn anbefaler jeg å ha hele ruten klar, med flight nummer, avgangstider og gjerne med noen alternative rutinger tilfelle agenten på telefon ikke finner de setene du er ute etter. Det kan til tider være lang ventetid på telefon, så jo bedre forberedt du er før du ringer, jo mindre er sjansen for at det blir bomtur og du må ringe igjen etter ytterligere leting. Om du møter på utfordringer kan du sende meg en melding, så kan jeg prøve å hjelpe.


Høres det vanskelig ut? Vår partnerside Poengreise.no kan hjelpe.

Trykk på bildet for å komme til Poengreise.no og se hvilke bookingtjenester de tilbyr.댓글


bottom of page