Spørsmålet vi får oftest på melding er «Hvilket kredittkort bør jeg ha?». Da stiller vi noen spørsmål for å se hva personen ønsker å oppnå med kredittkortbruken sin, og oftest er det reisefordeler som er målet. Om man ønsker å reise mye, eller mer komfortabelt så er SAS Eurobonus-programmet med et tilhørende kredittkort veien å gå. Da kommer neste spørsmål; Hvilket SAS-kredittkort bør jeg ha og hvordan kommer jeg i gang? Svaret på det spørsmålet får du forhåpentligvis i løpet av dette innlegget. Her skal vi ikke bare gå over noen gode kredittkort, men også prøve å gi deg alt du trenger for å komme i gang med SAS Eurobonus.
Intro
Mange tror at du må at et SAS-kredittkort for å samle mye EB-poeng (Eurobonus poeng), det stemmer ikke. De som samler poeng aktivt bruker diverse kredittkort, men felles for mange er at kredittkortbruken ofte står for en mindre del av de totalt oppsamlede poengene. Kredittkortene kan gi deg noen fantastiske tilbud og muligheter, men er ikke nødvendigvis hovedkilden til poeng (med mindre du har veldig høyt forbruk). Derfor skal vi se på kredittkortene senere i dette innlegget, men starter litt mer basic.
Målsetning
Det vil kanskje være vanskelig å sette et mål før du har blitt kjent med programmet og de forskjellige mulighetene, men tenk gjerne gjennom hva du ønsker å oppnå med poengsamlingen din. Vil du fly ofte, eller vil du én gang i året komfortabelt på businessclass? Kanskje vil du ta med hele familien på tur? For noen vil det være mulig å samle inn flere hundre tusen poeng i året, for andre vil det være vanskelig å nå 50 000 poeng. Tenk litt gjennom dette. Vi vil senere se nærmere på hvor mye poeng du trenger for å gjennomføre diverse reiser alene eller med familie.
Bli kjent med mulighetene for poengopptjening
Vi forutsetter at du allerede har en brukerkonto hos SAS/Eurobonus, hvis ikke kan du opprette det nå. Så snart du har en konto kan du begynne å samle EB-poeng. Det finnes en rekke måter å opptjene poeng på, her skal vi gå gjennom de vi mener er viktigst.
Merk: på disse tjenestene vil du få poeng uavhengig av om du bruker kredittkort eller ikke.
Trumf og Viatrumf
Trumf er enhver poengsamlers drøm, og for mange en kilde til vanvittige mengder poeng. Fordelen med Trumf er utvalget av steder hvor du kan tjene poeng. Du kan opptjene 1% Trumf på all handel som gjøres i Norgesgruppen sine dagligvarebutikker (Kiwi, Spar, Joker og flere). I tillegg har forskjellige butikker diverse ekstra bonuser, for eksempel har Kiwi 15% trumf-bonus på frukt, grønt og fisk. Joker har 5% trumf-bonus på mandager. Én torsdag i måneden har også alle Norgesgruppen sine butikker trippel trumf. Da får du 3% trumf-bonus på all handel. Det finnes flere tilbud som ikke nevnes her, men bruk gjerne et minutt for å sette deg inn i dette. Her kan du se mange av tilbudene.
Trumf på dagligvarehandel er vel og bra, men Trumf på netthandel er langt bedre. Gå til Viatrumf nettsiden og gjør deg kjent. Viatrumf er en portal hvor du finner en stor mengde nettbutikker som du kan få trumf-bonus fra. Sjekk siden, gjør deg kjent og ALLTID sjekk Viatrumf før du handler noe på nett.
! Du trykker deg inn til nettbutikken du skal handle hos via Viatrumf siden. For at du skal få bonus må aktiviteten din spores av cookies, så pass på at du ikke har blokkert dette i nettleseren din.
For de som ikke er kjent med det så kan én trumfkrone konverteres til 13,5 EB-poeng ved automatisk overføring, eller 10 EB-poeng ved manuell overføring. Om du bestemmer deg for å satse på Eurobonus vil det være naturlig å aktivere automatisk overføring for å få mest mulig poeng. Du kan gjøre dette via denne siden: https://www.trumf.no/bruk-bonus/#sas-eurobonus
Fly
Dette er sjelden kilden til store mengder poeng med mindre du flyr veldig ofte eller long haul i høyere klasser, men det må nesten nevnes da dette er den mest «naturlige» måten å tjene poeng på. Du kan tjene EB-poeng på flygninger med SAS, Widerøe eller et av partnerselskapene i Star Alliance. Vi skal ikke gå over hvor mye du kan tjene hos de forskjellige selskapene her, det er du i stand til å finne ut selv via denne siden.
SAS Online shop
Dette er en portal som funker på samme måte som Viatrumf nevnt tidligere. Eneste forskjellen er at bonusen her som oftest er dårligere enn det du kan få på Viatrumf. Du kan potensielt finne butikker her som du ikke finner på Viatrumf, og da kan det være noen ekstra poeng å hente. Gjerne sjekk begge sidene før du velger hvor du skal handle fra og hvilken portal du skal gå gjennom. Trykk her for å gå til SAS Online shop.
SAS butikk og restaurant partnere
Det er mange som ikke kjenner til denne, men det finnes en rekke butikker og restauranter hvor du kan få poeng bare ved å handle hos dem. Alt du trenger å gjøre er å registrere betalingskortet ditt på denne nettsiden, så skal poengene registreres automatisk i det du handler hos en av partnerbutikkene. For vår del er dette en type «registrer kort og glem», så får vi poeng de gangene vi handler på en av de aktuelle stedene. Liste over butikker og registrering av kort gjøres via linken over.
SAS har flere partnere innen leiebil, hotell osv, som vi ikke går nærmere inn på her da det er et fåtall som vil ha stor nytte av dem i forbindelse med poengopptjening. Besøk SAS sine sider for å bli kjent med alle partnere som gir poeng.
Diverse kampanjer
Det vil alltid være noen kampanjer der ute som gir doble poeng, innmeldingsbonus og lignende. Her må man bare følge med og vurdere fortløpende hva som er aktuelt for en selv. Eksempel på kampanjer som går ofte er innmeldingsbonus (med forbehold om et visst forbruk) på SAS Amex kortene. Det finnes nok flere kilder til poengopptjening, men vi nevner de vi bruker mest personlig, og de som har lav terskel for å tas i bruk av nybegynnere. Om du har innspill til andre poengkilder som bør nevnes her kan du gjerne sende oss en melding slik at vi får lagt det inn.
Kredittkort
Du kommer ikke utenom at kredittkort er en god kilde til poeng for mange, selv om det ofte ikke er den største bidragsyteren. Alle som vil «satse» på EB og poengopptjening bør etter hvert få seg et av kredittkortene som gir poengopptjening og fordeler i Eurobonusprogrammet. Kredittkort er ikke bare noe du bruker for å få ekstra poeng, men også noe du har/bruker for å låse opp ekstra fordeler. Vi skal derfor gå gjennom de kredittkortene som er mest aktuell for deg som vil tjene poeng og fordeler i eurobonusprogrammet.
Kredittkort for deg som ikke vil betale årsavgift
For nybegynnere kan det være interessant å ha et kredittkort for å tjene litt ekstra poeng, men ikke alle har lyst å betale årsavgift for et kort hvor de kanskje ikke får benyttet fordelene slik at det lønner seg. I slikt tilfelle kan det være greit å starte med et kort som ikke har noen årsavgift. Vi kommer ikke til å gå i dybden på disse kortene, dette er kun for å vise mulighetene, så må du selv sette deg inn i kortet og dets vilkår før du bestiller det. Her er noen kredittkort som kan være aktuell for deg.
Trumf Visa
Dette kortet gir deg 2% trumf på handel hos Norgesgruppen, og økt trumf bonus ved diverse kampanjer i løpet av året. Som nevnt tidligere kan trumf konverteres til eurobonus 1:13,5. Dette kortet vil dermed gi deg 27 EB-poeng per 100kr brukt hos Norgesgruppen.
Effektiv rente 27,19 %, 15 000 kr o/12 mnd. Kostnad 2 047 kr. Totalt 17 047 kr.
Shell Mastercard
Dette kortet gir deg 0,25% trumf på all handel . Du vil også få 40øre i trumf-bonus for hver liter drivstoff du tanker hos Shell.
Effektiv rente 28,8 %, 20 000 kr o/12 mnd. Kostnad 3 256. totalt 23 256 kr.
SAS American Express Classic
Dette kortet gir 10 EB-poeng per 100kr brukt. Du får også muligheten til å opptjene en Companion Ticket (CT) som kan brukes i Europa. En CT er en type voucher som lar deg bestille en bonusreise til halv pris (eller 2for1). For å få en CT med dette kortet må du bruke 100 000 NOK i løpet av kalenderåret. En ulempe med kortet er at det fortsatt er mange steder som ikke godtar Amex-kort.
Effektiv rente 21,27 %, 45 000 kr o/12 mnd. Kostnad 4 821 kr. Totalt 49 821 kr.
Andre kredittkort
Det finnes noen kredittkort som har månedlig avgift og gir poeng, disse kortene kan vurderes ut ifra behov, men er ikke det første vi anbefaler til nybegynnere. Om du vil se nærmere på disse kortene så gjelder det blant annet DNB sine kredittkort og Sparebanken Sør sitt kredittkort.
De beste kredittkortene
Det finnes tre kredittkort som kan beskrives som knallbra. Om du skal få mest mulig ut av EB-poengene dine bør du ha ett eller to av disse. Disse kortene er for litt mer viderekomne, eller for de som vet at de klarer å samle nok poeng til å utnytte fordelene godt nok. Som med kortene over vil vi ikke gå i dybden på disse kortene heller. Vi vil trekke frem hovedfordelene, de fordelene som gjør kortene bra og verdt å ha. Mange kredittkort kommer med noen form for forsikring eller andre fordeler. Verdien av slike fordeler må vurderes individuelt.
SAS Mastercard Premium
Dette kortet gir deg 15 EB-poeng per 100kr du bruker (25EB/100kr hos SAS). 25% av opptjente ekstrapoeng blir også konvertert til statuspoeng hos SAS. Dette er vel og bra, men hovedgrunnen til at du skaffer dette kredittkortet er for å utnytte fordelen Flypremium. Dette er en fordel som lar deg bestille bonusreiser i SAS Plus eller SAS business samtidig som du betaler for SAS Go. Her ser du et eksempel på Flypremium:
Vanligvis koster billettene 30 000(Go), 40 000(Plus) og 50 000(Biz) poeng avhengig av reiseklasse, men med Flypremium kan du finne billetter i alle klasser til prisen av Go - 30 000 poeng. Flypremium kommer i flere nivåer, sett deg inn i disse før du bestiller kortet. Vi har skrevet mer utfyllende om dette kortet tidligere, les her. Dette kortet egner seg godt for deg som ønsker å reise oftere i mer komfortable klasser, eller for deg som ønsker å ta med familien på tur. Kredittkortet koster 1855 kr i året, men det skal ikke mye til for å tjene inn denne kostnaden. Merk at Flypremium fordelen kun kan benyttes på reiser med SAS, ikke andre Star Alliance selskaper.
Renteeksempel SAS Mastercard Premium: Effektiv rente ved nedbetaling av kr 50 000 over 12 måneder er 31,31 %. Kostnad: kr. 7.298, totalt kr. 57 298.
SAS American Express Premium
Dette kortet gir deg 15 EB-poeng per 100kr du bruker, og etter du har brukt totalt 150 000 kr innenfor et kalenderår vil du motta en Companion Ticket. Som nevnt tidligere er dette en voucher som lar deg bestille en bonusreise til halv pris (eller 2for1). En slik voucher sparer deg for masse poeng og benyttes helst til en dyrere reise i business eller first class for å få maks utnyttelse. CT opptjent via dette kortet kan brukes på bonusreiser i hele verden, og er ikke begrenset til europa slik det er på det blå SAS Amex Classic kortet.
Kortet koster 100 kr/mnd, en kostnad som er vel verdt det om du benytter deg av Companion Ticket. Dette kortet egner seg for de som ønsker å ta èn lengre reise i året, gjerne i businessclass. Som vi nevnte under SAS Amex Classic tidligere er den største ulempen med American Express at en del butikker fortsatt ikke støtter kortet.
Eff. rente 23,94 %, 95 000 kr o/12 mnd. Kostnad 11 377 kr. Totalt 106 377 kr.
SAS American Express Elite
Dette kortet gir deg 20 EB-poeng per 100 kr du bruker. Du får en Companion Ticket når du har brukt 150 000 kr innenfor et kalenderår, og ytterligere en Companion Ticket når du har brukt totalt 300 000 kr innenfor et kalenderår, som med SAS Amex Premium kan disse CT'ene brukes i hele verden. I tillegg til poeng og Companion Ticket får du 20 000 statuspoeng hvert år du holder kortet. Dette er nok statuspoeng til at du får sølvmedlemskap i SAS, selv om fordelene du får med sølvmedlemskap ikke er noe å rope hurra over.
Kortet koster 400 kr/mnd, så det er ikke noe billig kort. Kortet egner seg best for de som har et forbruk på 300 000 kr eller mer i året slik at de klarer å få sanket inn to stk CT. Men husk også at du må ha en ganske stor mengde poeng for å få maks utnyttelse av to stk CT. Ved behov for statuspoengene for å nå gull- eller diamantstatus kan kortet være et godt alternativ.
Eff. rente 29,82 %, 120 000 kr o/12 mnd. Kostnad 17 656 kr. Totalt 137 656 kr.
De ivrigste bonusjegerne har gjerne et av disse to Amex kortene pluss SAS Mastercard Premium. Dette er en god kombinasjon da du får utnyttet både FlyPremium fordelene og Companion Ticket. Om du bør ha to kredittkort kommer an på ditt reisermønster og hvor mange poeng du klarer å samle i løpet av et år.
Forskjellige typer poeng
Det finnes tre forskjellige typer poeng i Eurobonus programmet.
Grunnpoeng - Dette er poeng du tjener ved å fly. Hvor mye poeng du får for en flygning varierer avhengig av reiseklasse, reiselengde og flyselskap. Grunnpoeng teller mot Eurobonus-statusen din samtidig som du kan bruke poengene til å booke reiser i fremtiden. Du tjener ikke grunnpoeng dersom du flyr på en ren bonusbillett.
Ekstrapoeng - Dette er poeng du typisk får fra eurobonus partnere. Herunder poeng opptjent fra kredittkort, kampanjer, kickback i eurobonus-shop, poeng konvertert fra trumf-bonus osv.. Så å si alle poeng som kommer fra andre kilder enn flygninger. Ekstrapoeng teller ikke mot Eurobonus-statusen din, men kan brukes til bonusreiser, oppgraderinger o.l.
Statuspoeng - Dette er poeng som kun teller mot status. Det vil si at du ikke vil få poengene inn på eurobonuskontoen din slik at du kan bruke dem til å bestille bonusreiser, de vil kun legges inn som en del av poengene som tar deg mot neste statusnivå. Dette er typisk noe du får fra kredittkort.
Utløpstid på poeng
Eurobonuspoengene dine er gyldig i 5 år fra opptjeningstidspunkt. Nårtid poengene dine utløper kan du se under profilsiden din hos SAS. 5 års utløpstid gjelder for de som er vanlig medlem, sølv- og gullmedlem. Om du er diamantmedlem har ikke poengene noen utløpstid, og dersom du ikke rekvalifiserer til diamant for en ny periode vil poengene få 5 års utløpstid fra det tidspunkt du går ned i status.
Forskjell på bonusreiser og vanlig reise for poeng
Hos SAS og Star Alliance selskaper slippes det et begrenset antall bonusbilletter for hver flygning. De rene bonusbillettene har en definert fastpris i bonuspoeng. Du kan også bestille vanlige reiser hvor du betaler med poeng, dette er ikke en bonusbillett, men en vanlig billett hvor du betaler med poeng i stedet for kroner.
På dette bildet ser dere forskjellen(SAS):
Bonusbilletter er markert med en gullfarget prikk og har en fast poengpris. Det står også hvor mange bonusbilletter som er tilgjengelig på den aktuelle flygningen. Vanlige billetter som betales med poeng er som oftest langt dyrere enn bonusbillettene, det er derfor sjeldent at det lønner seg å kjøpe disse. Rene bonusbilletter gir ikke poengopptjening eller kvalifiserende flygninger mot status, men det gjør vanlige billetter betalt med poeng. Det kan være noe å ta med i vurderingen dersom du har mye ekstrapoeng, men mangler grunnpoeng for å oppnå neste statusnivå.
Hva er poengene verdt?
Eurobonuspoengene dine har ikke en fast kroneverdi. Noen har satt sin egen verdi på et visst antall øre, dette har de gjerne kommet frem til ved å sammenligne betalte reiser med bonusreiser og dele kronekostnaden på poengkostnaden. Personlig har vi ikke satt noen verdi på poengene våre, men vurderer poengkostnaden opp i mot hver enkelt reise. Etter hvert vil du også få en følelse for om en reise er verdt det eller ikke, og det er veldig individuelt hva en selv anser som et godt tilbud. Andre ting som må tas med i vurderingen er utløpstid på poengene og antall poeng du samler i løpet av et år. Om du har poeng i overflod kan det være mer aktuelt å bruke poeng på en “dårlig” reise. Det finnes ingen fasit, men som en hovedregel vil det lønne seg å bruke poengene sine på lengre reiser i First, Business eller Premium Economy. Her er noen eksempler på bonusreiser med SAS:
Merk at kostnaden for en reise ikke har en fast pris, så disse eksemplene er tatt ut fra reiser på en tilfeldig valgt dato. Kostnadene vil variere, og dermed vil regnestykket også gjøre det.
*(Kronepris-SkattOgAvgiftBonusbillett) / Poengpris Her har vi kun sett på et lite utvalg reiser med SAS, men som du ser lønner det seg å bruke poengene på lengre reiser i høyere reiseklasser.
Hva koster en bonusreise
Med SAS
Prisene i tabellen over viser kostnaden per person for en tur/retur reise innenlands og til USA. De dyreste tur/retur poengreisene med SAS koster 100 000 poeng per person, dette er reiser til USA eller Asia. Med flypremium kan du få disse reisene ned i 60 000 poeng per person, så om du ønsker å ta familien med på tur er det bare å gange antall poeng med antall personer, så ser du hva det vil koste.
Poengprisen varierer ut ifra om du flyr innenlands, innen europa, innen norden osv, så se her for en komplett oversikt over poengkostnaden for reiser med SAS.
Med andre Star Alliance selskaper
Poengkostnaden for å reise med andre Star Alliance selskaper varierer utifra reiseklasse og reisemål. Se her for en komplett oversikt over poengkostnad utifra reisemål og reiseklasse. Poengkostnaden klarer du å lese deg opp til selv, men vi kan gi et eksempel.
Alle som bruker SAS Amex Premium eller Elite gjør det for muligheten til å opptjene Companion Ticket, og denne er ofte ønskelig å bruke hos andre selskaper enn SAS. Du må ikke bruke CT for å bestille disse reisene, men de fleste gjør det nettopp på grunn av at reisen blir 50% billigere. Det som er viktig å huske med CT er at èn stk CT kan brukes på maks to personer. Se dette eksempelet: En reise fra Oslo til Bali tur/retur i businessclass koster i utgangspunktet 210 000 poeng per person. Om du reiser alene og bruker en CT vil du få denne reisen til 105 000 poeng, altså halv pris. Om du reiser med partner og bruker 1stk CT vil du få denne reisen for 210 000 poeng, altså halv pris (eller 2for1). Men om dere er tre personer som skal reise så vil dere ikke få halv pris på billetten til den tredje personen. Se illustrasjon:
Om du vil ha billetten til person 3 til halv pris må du benytte deg av en ekstra CT, slik som i denne illustrasjonen:
Om dere er fire personer kunne dere benyttet CT nummer 2 for å fått halv pris på billetten til person 4 også, men 1 stk CT kan altså maks benyttes på billett til to personer. Dette må tas med i vurdering når dere skal skaffe et kredittkort. Om du har en familie du skal ta med på tur må du ha både flere Companion Tickets og masse poeng. Her har vi tatt utgangspunkt i en reise i businessclass. Om du reiser i Economy eller Premium Economy vil både utvalget av ledige seter være større, og poengprisen være lavere, men da oppnår du ikke like stor besparelse i poeng, og dermed får Companion Tickeren noe lavere verdi.
For familier som skal på ferie kan det ofte lønne seg å gå for SAS Mastercard Premium og benytte seg av Flypremium fordelen i stedet for SAS Amex og Companion Ticket, nettopp på grunn av at du kan booke ubegrensede antall billetter med din Flypremium fordel, men kan kun bruke en CT på inntil to personer.
Poengsamling i praksis
VI håper du så langt har fått litt bedre innsikt i ulike måter å samle poeng på, og samtidig kanskje har gjort en vurdering av om et av de nevnte kredittkortene kan være rett for deg. Når du har blitt kjent med måtene å samle poeng på gjenstår det bare å sette i gang. Derfor skal du nå få litt praktiske tips til hvordan du får poengsamlingen til å gå som en lek. Det krever faktisk ikke så veldig mye innsats når du først har satt deg inn i det og lært det grunnleggende.
Kombiner kredittkortbonus med andre bonuser
Trumf og Viatrumf(Og eurobonus-shop) gir som kjent poeng på dagligvare og diverse nettbutikker, men for å få mest mulig poeng ut av handelen bør du kombinere denne bonusen med bonusen du får fra et eventuelt kredittkort. Om du handler på nett er det enkelt, da går du bare gjennom Viatrumf på vanlig måte og betaler i nettbutikken med kredittkortet ditt. Om du handler i fysisk butikk må du gjøre et triks som på bonusspråket kalles “dobbeldipping”. Trumf lar deg ikke registrere kredittkort på brukerkontoen din slik at du får Trumf-opptjening automatisk slik du kan med et vanlig bankkort. For å komme deg rundt dette bruker du et fysisk Trumf-kort, dette scanner du i kassa på butikken før du deretter betaler med et kredittkort. På den måten får du både bonusen fra Trumf og fra kredittkortet ditt.
Alltid sjekk bonusmulighetene før du gjør et kjøp
Skal du handle på nett? Sjekk Viatrumf og Eurobonusportalen først. Skal du handle i butikk? Sjekk om de godtar kort fra American Express (dersom du bruker dette kortet)
Følg med på kampanjer og planlegg kjøpene dine
Om du venter med å gjøre storhandelen din til dager med Trippel-Trumf så får du langt mer poeng enn om du ikke gjør det (naturligvis), og matvarer er noe alle trenger og kjøper uansett, så hvorfor ikke legge litt ekstra planlegging i det slik at du får litt mer igjen for det?
Har du SAS Mastercard så vil de i blant kjøre dobbel-poeng helger. Dette er noe man vet kommer, man vet bare ikke nårtid. Om du planlegger noen større kjøp, for eksempel sofa eller nytt kjøkken, så kan det lønne seg å vente på en slik dobbel-poeng helg, så får du langt mer poeng for noe du ville kjøpt uansett.
Meld deg på markedsførings e-poster
Dobbel poeng helgene med SAS Mastercard kommer faktisk ikke av seg selv. Du mottar en e-post hvor du må melde deg på, og dersom du ikke har haket av på profilen din at du ønsker å motta reklame og markedsføring er sjansen stor for at du ikke mottar denne, og dermed går glipp av kampanjen. For å unngå dette bør du abonnere på nyhetsbrev og e-poster som er relevant for deg slik at du ikke går glipp av noe. Vi er ute etter poeng og reisedeals, så vi passer på å motta e-postene som sendes ut av eksempelvis: SAS, American Express, SAS Mastercard, Trumf, hotellselskaper, andre relevante flyselskaper, bookingsider osv..
コメント