top of page
  • Markus Olsen

Curve - et kort alle bør ha

Updated: Jun 3, 2023

Curve er et fintech-kort med en rekke geniale fordeler. Kortet kommer i tre** forskjellige versjoner. Et gratis kort, og to kort som koster penger hver måned. Forskjellen på disse kortene er at de som koster penger gir noen ekstra fordeler, men disse fordelene er ikke verdt den ekstra kostnaden etter min mening, derfor tar vi kun for oss gratiskortet i dette innlegget.

**Siden denne artikkelen ble skrevet har Curve gjort noen endringer, det finnes derfor nå fire forskjellige versjoner av kortet i stedet for tre. Artikkelen vil bli oppdatert etter hvert.


Hva er Curve?

Curve er et kort med en rekke fordeler. Det som skiller Curve fra alle konkurrentene på markedet er at Curve-kortet i seg selv ikke har noe balanse som belastes når du gjør et kjøp. I Curve-kortet legger du inn alle de andre Visa- og Mastercard-kortene dine, slik at du belaster disse via Curve kortet.

Eksempel: Du har et Norwegian-Visa. Dette kortet registrerer du i Curve appen og velger som betalingskort, deretter betaler du med Curve-kortet som igjen belaster Norwegian-Visa kortet. Se illustrasjon:

Nå som dere vet hvordan Curve-kortet fungerer skal vi se nærmere på hver enkelt fordel og funksjon.


Alle kortene dine i ett

Den første fordelen er at man kan legge alle Visa- og Mastercard-kortene sine inn i appen og belaste de gjennom Curve-kortet. Fordelen med dette er at du slipper å dra med deg alle kortene dine. Det er også meget enkelt å låse/sperre kortet for bruk via appen umiddelbart dersom du mister kortet. Så i stedet for å miste kortmappen med alle kortene dine mister du kun ett kort. American Express støttes dessverre ikke i Curve.


Ingen valutapåslag

Ved betaling med Curve i utenlandsk valuta pålegges det ikke noe valutapåslag på transaksjonen slik du får på alle norske kort. Valutavekslingen får du til interbank-kurs, det vil si at du får samme kurs på valutavekslingen som bankene får når de veksler penger seg i mellom. Sammenlignet med norske kort vil du her spare 1,75-2,5% på hver transaksjon som gjøres i en annen valuta enn NOK.


Merk: gratiskortet til Curve har en begrensning på 5000kr/mnd uten valutapåslag. Deretter tillegges det et påslag på 2%. Dersom du bruker mer enn 5000kr/mnd bør du vurdere å oppgradere til Curve Black eller Metal da disse kortene ikke har noe grense.


Ingen gebyr på kontantuttak

Kontantuttak med Curve er også gebyrfritt*. Kontantuttak er ikke så vanlig i Norge lengre, men fortsatt vanlig å gjøre på ferie, dermed kan besparelsen bli stor ettersom du slipper både valutapåslaget og uttaksgebyret.


Merk: *gratiskortet gir gebyrfrie uttak opptil 2000kr/mnd. Ved behov for høyere grense bør det vurderes å oppgradere til Curve Black eller Metal.


Tidsmaskin - Go back in time

Go back in time (GBIT) lar deg ta en transaksjon du har gjort for opptil 90 dager siden og flytte den til et annet kort. Du kan kun flytte en transaksjon èn gang. Belastet du feil kort? Ønsker du å skyve kreditt en måned?

Go back in time løser dette.


Anti-Embarrassment mode (AEM)

Ved betaling med Curve vil det forsøkes å belaste det valgte kortet ditt i appen. Dersom dette av en eller annen grunn ikke skulle funke, vil AEM skyve transaksjonen videre til et annet kort som du selv velger i appen. Dette sparer deg for pinlige situasjoner i kassa.


Poeng fra det underliggende kortet ditt

Det finnes flere fintech-kort som sparer deg for valutapåslag og gebyrer, men ingen kort som lar deg belaste de kortene du selv ønsker. Ved at du kan legge alle kortene dine inn i Curve får du fortsatt poeng (dersom du har et poenggivende kort) på all bruk som gjøres gjennom Curve.


Andre fordeler

De viktigste funksjonene er nevnt over, men det finnes et par mindre viktige funksjoner:


Cashback

Du kan få cashback hos utvalgte butikker/kjeder. Gratiskortet til Curve tilbyr dette kun de første 30 dagene, og utvalget av butikker er meget dårlig for oss i Norge.


Registrer lojalitetskort

Lojalitetskort og medlemskort kan registreres i appen. En funksjon som kanskje er viktig for enkelte. Har ikke testet denne noe særlig selv.


Kontaktløs betaling

Ikke alle kort i dag støtter Google pay, Samsung pay og Apple pay, men det gjør Curve. Så dersom du har et kort som ikke støtter dette kan du registrere det i Curve-appen og komme deg rundt begrensningen.


Hvilke fordeler får du i Curve Black og Metal?

Hovedforskjellen på gratiskortet til Curve og de to kortene som koster penger er hovedsaklig høyere grenser på gebyrfri bruk og diverse forsikringer, loungetilgang o.l.

I tillegg gir "Metal" nivået er kort av metall. Ganske kult og noe som har litt flex-verdi for de som bryr seg om slikt.Hvem bør ha Curve-kortet?

Jeg mener at nesten alle bør ha dette kortet, men spesielt de som er i en av disse kategoriene:

  • Ønsker å spare penger på betalinger i utenlandsk valuta

  • Har mange forskjellige kort og ønsker å samle de på et sted

  • Bonusjegere

  • Liker å teste ny teknologi og fintech-produkter

Kortet er gratis både å få og bruke, så det er ingen nedside ved å prøve. Dersom du finner ut at det ikke er for deg kan du bare la være å bruke det.Finnes det noen negative sider med Curve?

Ja, det finnes noen negative sider:


Forsikring du får gjennom kredittkort er ikke gyldig

Det er vanlig å få noen forsikringer gjennom kredittkort, som oftest en reiseforsikring dersom du betaler 50%+ av reisen med kredittkortet. Dersom du betaler en reise gjennom Curve vil mange kredittkortselskaper si at forsikringen ikke er gyldig. Derfor bør du betale reiser og andre ting som dekkes av kortforsikring direkte med det aktuelle kortet, og ikke via Curve. Øvrige kjøp er ingen fare å gjøre via Curve.


Ingen støtte for American Express

Dette er ikke et veldig stort problem, men er et lite irritasjonsmoment for de som bruker American Express. Det er hvertfall verdt å være oppmerksom på dersom du er bruker av AMEX.


Nedetider

Det har vært et par ganger med nedetid, altså tider hvor kortet ikke har fungert en periode på grunn av midlertidig feil eller vedlikehold. Dette skjer meget sjeldent (har kanskje hendt to ganger som jeg husker) men er viktig å være klar over at kan skje. Dette kan være et lite usikkerhetsmoment som gjør at du bør ha med deg et reservekort, og da forsvinner litt av verdien med "alle kortene dine i ett"


Butikk/kjedespesifikk rabatt funker ikke

Enkelt kredittkort gir deg bonus på kjøp som gjøres i en spesifikk butikk eller kjede. Dersom du bruker disse kredittkortene gjennom Curve vil du ikke motta denne bonusen. Dette er fordi det underliggende kredittkortet vil se at transaksjonen kommer fra Curve, og ikke direkte fra butikken.


Bransjespesifikke rabatter skal derimot funke som normalt. Bransjespesifikke rabatter er for eksempel drivstoffrabatt. Disse rabattene gis på bakgrunn av bransjekoden (MCC) til utsalgsstedet, og denne skal ikke forandres ved bruk av Curve.Oppsummert

Curve er definitivt et interessant og meget bra kort. Fordelene du får utveier de få negative sidene med god margin. Det er et fantastisk kort å ha med på reise og et essensielt kort for "bonusjegere" som har flere kredittkort. Ved at kortet er gratis både å få og bruke finnes det ingen god grunn (etter min mening) til å ikke gi dette kortet en sjanse.*Annonselenke


コメント


bottom of page